Als ACT-therapeut proberen wij onze ACT-behandeling uiteraard zo kundig mogelijk uit te voeren. Daarbij hebben we oog voor de zes verschillende ACT-processen (acceptatie, defusie, zelf als context, hier en nu, waarden & toegewijd de handelen) en proberen we hier op een consistente manier naar te handelen tijdens de sessies, om zo verandering en groei te bewerkstelligen bij onze cliënt.

Maar hoe weet je van jezelf, of je daadwerkelijk op een ACT-consistente manier werkt? Internationaal ACT-expert en schrijver van het ACT-handboek Learning ACT, Dr. Jason Luoma heeft een tool ontwikkeld om op een gestructureerde manier jezelf te kunnen beoordelen op de verschillende ACT-kerncompetenties die benodigd zijn om op een consistente manier te kunnen werken met ACT.

Het door hem ontwikkelde ACT-kerncompetentieformulier bestaat uit 50 stellingen, waarbij je van 1 (nooit waar) tot 7 (altijd waar) kunt aangeven in hoeverre deze stelling van toepassing is. Daarbij zijn de stellingen verdeeld over de volgende zeven thema’s:
– Ontwikkelen van bereidheid en acceptatie (11 stellingen).
– Ondermijnen van cognitieve fusie (9 stellingen).
– In contact komen met het hier en nu (6 stellingen).
– Onderscheid maken tussen het zelf als content en het zelf als context (4 stellingen).
– Het kunnen bepalen van waardengericht gedrag (6 stellingen).
– Het kunnen bewerkstelligen van patronen van toegewijd handelen (5 stellingen).
– De ACT therapeutische houding (9 stellingen).

Het invullen van dit zelfbeoordelingsformulier geeft je zicht op zowel je sterke punten in het werken met ACT – alsook de aandachtspunten waar nog winst kan worden behaald. Dit formulier heb ik (Tim) zelf ook ingevuld bij mijn eigen ACT-supervisie, en als ACT-supervisor nodig ik mijn supervisanten ook altijd uit om dit formulier in te vullen als beginpunt voor de supervisie: waar sta je nu en waar wil je naartoe?

Als je laag hebt gescoord op een bepaalde ACT-competentie, is de eerste vraag of je voldoende begrijpt wat deze competentie precies inhoudt? En nee, je hoeft je niet te schamen als dit niet het geval is, sommige competenties zijn erg specifiek. Ga dan bij jezelf na, hoe je meer te weten zou kunnen komen over deze competentie. En zodra je hier meer zicht op hebt, is de volgende vraag welk deel van jouw gedrag precies ACT-inconsistent is en hoe je dat zou kunnen veranderen naar meer consistent gedrag.

Daarbij is het niet zo dat het streven is dat je overal een 7 zou moeten scoren (zelfs de ACT-founders scoren zichzelf niet op elke stelling een 7 😉). Zie het scoreformulier als een tool die jou kan ondersteunen in jouw verdere ontwikkeling als ACT-therapeut. Het kan daarom ook waardevol zijn om het formulier niet éénmalig maar juist periodiek, bijvoorbeeld 1 keer per jaar in te vullen!

Het ACT-kerncompetentieformulier is HIER gratis te downloaden (Engelstalig).

Tip: Het bespreken van ieders zelfbeoordelingsformulier tijdens een intervisie-sessie, kan ook een hele waarde(n)volle exercitie zijn!