Vandaag volgt het vijfde en laatste deel uit de reeks van onze “veelgestelde vragen” blog-reeks door Anique Vos. We zullen in dit blog stilstaan bij de twee meestgestelde vragen over Psychologische Flexibiliteit & ACT-casusconceptualisatie.

Blog 1: Theoretische Achtergrond ACT
Blog 2: Creatieve Hopeloosheid & Acceptatie
Blog 3: Defusie, Zelf als Context & Hier en Nu
Blog 4: Waarden & Toegewijd Handelen
Blog 5: Psychologische Flexibiliteit & ACT-casusconceptualisatie

Psychologische Flexibilteit

Vraag 1: Hoe zit dit er in de praktijk uit? Moet ik daar wat mee in de therapie?
De flexibiliteit oftewel de veerkracht van de cliënt staat hierin centraal. De mate waarin een cliënt de mogelijkheid heeft om flexibel om te gaan met datgene wat er op zijn of haar pad komt, maakt zichtbaar in hoeverre er sprake is van psychologische flexibiliteit. Het betreft dan ongemak dat zowel in de binnenwereld als buitenwereld kan worden ervaren. Een cliënt is dan in staat om zo waardevol mogelijk te leven, ondanks het ongemak dat hij of zij ervaart. Het loslaten van controlestrategieën is hiervoor een belangrijk startpunt.

Vraag 2: Ik hoor de laatste tijd veel over procesgericht werken met ACT. Wat houdt dat precies in? En hoe verhoud zich dat tot gestructureerd werken met ACT?
Procesgericht werken met ACT houdt in dat men ACT-interventies inzet passend bij het proces dat cliënt inbrengt in de kamer. Er wordt dus gewerkt met datgene wat er op dat moment door cliënt wordt ingebracht. Bij gestructureerd werken houdt met zich vast aan de volgorde van het protocol en bouwt men op deze manier de sessies op. Ons advies hierin is om er als behandelaar voor te zorgen dat de ACT-interventies eerst op een gestructureerde manier eigen worden gemaakt, zodat er voldoende bagage is om in te kunnen zetten bij een procesmatige aanpak.

ACT-casusconceptualisatie:

Vraag 1: Hoe gebruik ik ACT in een intake?
Wanneer er een cliënt wordt aangemeld voor een intake voor een ACT behandeling of training probeer dan aandacht te hebben voor de 6 verschillende ACT-processen gedurende deze intake. Let hierbij op de flexibiliteit signalen binnen deze processen. Wanneer een cliënt al enige voeling heeft met zijn eigen waarden kan ik een intake onderzocht worden in hoeverre er ruimte is voor hem/haar om toegewijd te handelen. Als richtlijn kan de hexaflex-analyse gebruikt worden.

Vraag 2: Moet ik altijd alle ACT-processen aan bod laten komen of kan ik zelf kiezen wat van belang is?
Wanneer er een ACT-behandeling gestart wordt, is het van belang om alle onderdelen aan bod te laten komen. Op basis van de FIT-60 kan besloten worden om een of meerdere processen meer te benadrukken dan een ander. Ook in de volgorde kan geschoven worden, wanneer dat meer van toepassing lijkt op jouw cliënt. Hierbij geldt wel het advies om als startende ACT-therapeut te beginnen met de standaard volgorde, om voor jezelf ook meer het overzicht te behouden.

We zijn ook erg benieuwd wat jullie vonden van deze reeks! Reacties zijn heel welkom, via social media of een mailtje naar info@actinactie.nl. De eerdere blogs gemist? Geen zorgen, deze zijn allemaal terug te lezen op de ACT in Actie nieuws pagina (alsook alle eerdere ACT in Actie berichten)