Dr. Roy Thewissen is psycholoog (VVKP, NIP), therapeut, trainer en supervisor in ACT, RFT en klinische gedragsanalyse. Hij doctoreerde aan Maastricht University op het gebied van leerprocessen bij exposure therapie voor verslavingsgedrag, waar hij momenteel deeltijds werkzaam is als docent en onderzoeker (sectie Behavioral Medicine, departement Clinical Psychological Science). Hij is betrokken bij een doctoraatsproject dat zich richt op onderzoek naar de mogelijk werkzame processen van ACT.

Hij is ook werkzaam bij de afdeling pijn in de revalidatiekliniek Adelante te Hoensbroek. Hier heeft hij, binnen de multidisciplinaire groepsbehandeling, het ACT-model geïntroduceerd en mede vormgegeven. Als freelancer geeft hij opleidingen en supervisie in ACT (verdiepingstraject). Daar geeft hij ook opleidingen in de relational frame theory (RFT) en de klinische gedragsanalyse. Hij is opgeleid als MBCT- en MBSR-trainer en heeft jarenlang opleiding gegeven in deze mindfulness-gebaseerde interventies.

In het verleden deed hij, in samenwerking met dr. Hugo Alberts (Maastricht University), onderzoek naar mindful eten interventies in zowel het labo als in de klinische praktijk. Hij was als expert in ACT & RFT betrokken bij de ontwikkeling van, en onderzoek naar een leiderschapsinterventie in samenwerking met Flanders Synergy en de KU-Leuven (o.l.v. Prof. Jeroen Stouten). Zijn onderzoek momenteel is gericht op fundamentele gedragsprocessen onderliggend aan gedachtensuppressie vanuit een RFT-kader.

Roy werkt sedert 2008 met ACT en volgde scholing en workshops bij o.a. Jacqueline A-tjak, Gijs Jansen, Steven Hayes, Robyn Walser, JoAnne Dahl, Yvonne Barnes-Holmes en Matthieu Villatte. De laatste jaren verdiepte hij zich in het contextuele denken. Hij bestudeert het functioneel contextualisme, RFT en de klinische gedragsanalyse. Inspiratiebronnen zijn het werk van Yvonne & Dermot Barnes-Holmes, Matthieu Villatte, Niklas Torneke, Michael Dougher, Louise McHugh, Steven Hayes, e.a.

Als secretaris is hij lid van het bestuur van de ACBS BeNe (Nederlandstalige chapter van de ACBS), alsook lid van de wetenschapscommissie. Zijn vrije tijd besteed hij aan het beoefenen van traditioneel Kung Fu, lezen, koken, muziek en het leven vieren met zijn vriendin, familie en vrienden.

Specialiteiten:
– ACT voor volwassenen (individueel en groepen)
– ACT bij pijn, vermoeidheid en stress gerelateerde problematiek
– ACT en comorbiditeit
– Klinische en experimentele RFT
– Klinische gedragsanalyse