Acceptance and Commitment Therapy (ACT) wordt steeds meer toegepast bij kinderen en jeugd, zowel ter bevordering van mentale en fysieke gezondheid alsook neurodiversiteit (o.a. ASS & ADHD). Onlangs is er een meta-analyse verschenen van Perkens en collega’s (2023) aangaande de effectiviteit van de derde generatie gedragstherapieën (ACT, CFT, MBCT & MCT) bij deze doelgroep.

In deze blog zullen kort de highlights van dit onderzoek aan bod komen, waarbij we zullen focussen op de resultaten aangaande de effectiviteit van ACT bij deze doelgroep. Er werden vier elektronische databases geraadpleegd voor ranzomized controlled trails met betrekking tot ACT bij kinderen en jeugd. Uiteindelijk werden er 28 ACT-RCT’s geïdentificeerd, welke vervolgens werden meegenomen in de daarop volgende meta-analyse.

Uit deze meta-analyse bleek ACT effectief te zijn bij het reduceren van internaliserende problematiek (o.a. angst en stemmingsproblematiek) en het vergroten van welbevinden (in het kader van positieve gezondheid). Tevens bleek ACT de verschillende derde generatie processen (o.a. acceptatie & mindfulness) te versterken bij kinderen en jongeren. En hoewel er beperkte data beschikbaar was over de vergelijking van de effectiviteit van CGT in vergelijking van de effectiviteit van de derde generatie gedragstherapieën, bleken beide therapieën even effectief te zijn voor de beschikbare uitkomstmaten. Deze resultaten komen overeen met de eerder verschenen review en meta-analyse over de effectiviteit van ACT bij kinderen en jeugd van Fang en collega’s (2020).

Er moet wel een kleine kanttekening worden gezet bij de bevindingen van Perkens en collega’s (2023): het bleek dat er een grote heterogeniteit was in de resultaten van de verschillende RCT’s. Vervolgonderzoek van hoge methodologische kwaliteit is dan ook nodig om hier meer helderheid over te krijgen.

Uit deze recente meta-analyse komt dus naar voren dat ACT een effectieve interventie blijkt te zijn voor kinderen & jeugd, en een reëel alternatief kan zijn voor een CGT-behandeling (de regerende gouden standaard).

Bron: Perkins AM, Meiser-Stedman R, Spaul SW, Bowers G, Perkins AG, Pass L. The effectiveness of third wave cognitive behavioural therapies for children and adolescents: A systematic review and meta-analysis. Br J Clin Psychol. 2023 Mar;62(1):209-227. doi: 10.1111/bjc.12404. Epub 2022 Nov 28. PMID: 36443910; PMCID: PMC10100516. Klik HIER om het originele artikel te lezen.

N.B. Zowel de ACT-basiscursus, alsook de Online ACT-basiscursus zijn geschikt voor de K&J doelgroep en daarom ook geaccrediteerd door het NIP K&J, OG & NVO. Via ons online leerplatform hebben we ook nog een viertal K&J gerelateerde masterclasses beschikbaar.