ACT in Actie verzorgt ruim 12,5 jaar cursussen en heeft reeds meer dan 6000 professionals opgeleid in Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Tijdens onze ACT-cursussen krijgen we regelmatig goeie vragen van onze cursisten. Deze zomerperiode zullen we wederom een blog-reeks besteden aan de meestgestelde vragen, welke zullen worden beantwoord door ACT in Actie-docent Anique Vos (Klinisch Psycholoog & ACT-specialist). Onderstaand volgen de 5 geplande blogs:
Blog 1: Theoretische Achtergrond ACT
Blog 2: Creatieve Hopeloosheid & Acceptatie
Blog 3: Defusie, Zelf als Context & Hier en Nu
Blog 4: Waarden & Toegewijd Handelen
Blog 5: Psychologische Flexibiliteit & ACT-casusconceptualisatie
Vandaag zullen we starten met het eerste thema: de theoretische achtergrond.
Vraag 1: ACT richt zich op psychologische flexibiliteit. Heeft het dan geen effect op de klachten?
ACT werkt inderdaad toe naar psychologische flexibiliteit, een proces dat gestimuleerd wordt door het ontwikkelen van verschillende vaardigheden. Deze vaardigheden vragen veel oefening en daarmee tijd. Het zijn vaak nieuwe aspecten die men leert, waardoor men automatische patronen zal doorbreken. Je kunt het vergelijken met een bos, waarin de bewandelde paden het meest bewandeld zullen worden. Ook wel onze automatische patronen. Echter door een andere koers in te slaan, zal men een nieuw pad (een nieuwe vaardigheid) moeten creëren. Hierbij komt men obstakels tegen, kuilen in de weg of omgevallen bomen, die het pad bemoeilijken. Psychologische flexibiliteit stelt men in staat om deze obstakels mee te nemen op de waardevolle koers die zij willen bewandelen. Op deze manier vormen verschillende obstakels minder een belemmering voor een waardevol leven. Hoewel ACT zich dus niet direct richt op de klachtvermindering kan men wel een vermindering in belemmering door deze klachten bemerken, vanwege de flexibele omgang met deze obstakels.
Vraag 2: Kun je ACT en CGT combineren?
Vaak zien we in de praktijk dat cliënten al bekend zijn met de principes van CGT vanuit een eerdere behandeling. Waar CGT meer inzoomt en kritisch naar de gedachten kijkt, wordt er binnen ACT afstand genomen en niet gelet op de inhoud van deze gedachten. Hoewel ACT en CGT op een andere manier omgaan met voornamelijk gedachten hoeven zij elkaar niet in de weg te zitten. Wanneer cliënten beide vaardigheden voldoende beschikken kunnen zij er bewust voor kiezen om een van deze vaardigheden in te zetten op het moment dat hun gedachten de focus van aandacht heeft. Belangrijk hierin is de bewuste keuze voor een actie, dus niet vanuit een automatisch patroon handelen. Als de keuze past binnen het vormgeven van een waardevol leven, is men volledig ACT-proof bezig en kunnen CGT-technieken zeker helpend zijn.