Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een therapievorm die bij uitstek ook geschikt is om in groepsverband te verzorgen. Een van de belangrijkste uitgangspunten van ACT is dat pijn en kwetsbaarheid horen bij het leven, dat het een normaal onderdeel is van het mens zijn. Dit is een boodschap die wij onze cliënten dan ook graag meegeven in onze individuele sessies. Echter in groepsverband is dit iets wat de cliënt zelf ook daadwerkelijk kan ervaren – samen zijn met een groep mensen, met ieder een eigen kwetsbaarheid en pijn. Tevens wordt in de groep de universele worsteling met deze pijn ook zichtbaar; iedereen probeert controle te krijgen over die vervelende innerlijke ervaringen (gedachten, gevoelens, sensaties).

Het is dan ook niet verrassend dat ACT sinds jaar en dag ook wordt aangeboden als groepsbehandeling. En gezien het transdiagnostische karakter van ACT (leren omgaan met obstakels in de binnenwereld en weer gaan investeren in datgeen wat er toe doet voor hen), worden deze groepen dan ook bij verschillende problematieken ingezet, waaronder angst en stemmingsproblematiek als meest prevalente psychische klachten. En hoewel reeds bekend is dat ACT als individuele therapie een effectieve interventie kan zijn bij angst en stemmingsproblematiek – is het belangrijk om ook te onderzoeken of de ACT in groepsverband ook effectief is voor deze problematieken.

In een recente meta-analyse van Ferreira en collega’s (2022) is de effectiviteit van ACT als groepsinterventie onderzocht bij zowel angstproblematiek als stemmingsproblematiek. Via Pubmed, PsychInfo, Scopus & LILCAS werd er gezocht naar Randomized Controlled Trials van ACT in Groepsverband bij Angst of Stemmingsproblematiek. In deze meta-analyse werden uiteindelijk 34 RCT’s gericht op angst en 40 RCT’s gericht op stemmingsproblematiek geïdentificeerd.

Uit de verzamelde resultaten van deze verschillende onderzoeken bleek dat ACT in groepen medium-large effect had op angstklachten en small-medium effect hadden op depressieve klachten. Er bleek echter wel grote heterogeniteit te zijn aangaande de gerapporteerde effecten van de verschillende RCT’s. Een deel daarvan kan mogelijk verklaard worden door de variatie in het aantal groepsbijeenkomsten. Daarbij bleek een opzet van 2-5 sessies minder effectief dan een opzet van 6-12 sessies. Tevens is er aandacht geweest voor de drop-out over ACT in groepen, deze bleek vergelijkbaar met individuele ACT-trajecten.

Er werd tenslotte geconcludeerd dat ACT in Groepsverband een effectieve behandeling blijkt te zijn voor angst- en stemmingsklachten, ook bij cliënten die daarnaast ook last hebben van andere psychische (o.a. persoonlijkheid & verslaving) en lichamelijke klachten (o.a. pijn). Tijd om ACTief aan de slag te gaan met groepen dus ;)

Bron: Ferreira MG, Mariano LI, Rezende JV, Caramelli P, Kishita N. Effects of group Acceptance and Commitment Therapy (ACT) on anxiety and depressive symptoms in adults: A meta-analysis. J Affect Disord. 2022 Jul 15;309:297-308. doi: 10.1016/j.jad.2022.04.134. Epub 2022 Apr 27. Erratum in: J Affect Disord. 2024 Jun 15;355:325. PMID: 35489560. Klik HIER om het originele artikel te lezen.

N.B. Voor wie zich verder wil verdiepen in ACT en Groepen, kunnen wij het boek ACT in Groepen (Nederlandse vertaling, 2018) van internationale ACT-experts Darrah Westrup en Joann Wright (2018) van harte aanbevelen!