“Aanwezig zijn in de niet-oplossing, dat is de essentie van de zorg”. Deze quote van de bekende Psychiater Dirk De Wachter zag ik onlangs voorbijkomen. Een quote die ook heel erg passend is, wanneer er vanuit ACT-perspectief wordt gekeken naar psychologische behandeling. En als er wordt ingezoomd op de ACT-behandeling van Chronische Pijn, kan deze uitspraak al helemaal niet treffender zijn.
Afgelopen maand is er een systematische review & meta-analyse verschenen in The Clinical Journal of Pain (Ma et al, 2023), over de effectiviteit van Acceptance and Commitment Therapy (ACT) bij Chronische Pijn. Deze review en meta-analyse betreft een bundeling van het eerder uitgevoerde onderzoek van ACT bij Chronische pijn, om op basis van al deze onderzoeksresultaten de meest actuele stand van zaken te kunnen geven. In deze blog zullen kort de highlights van dit onderzoek aan bod komen.
Dit onderzoek begon met een literatuurstudie, waarbij er 3171 mogelijke relevante studies werden gevonden aangaande ACT bij Chronische Pijn. Hierna volgde er een uitgebreid selectieproces waarbij er uiteindelijk 21 kwalitatief hoogwaardige onderzoeken werden meegenomen in de meta-analyse. Uit de gebundelde resultaten van deze verschillende studies bleek dat ACT effectief was in het vergroten van acceptatie van de pijn, pijn gerelateerd functioneren en kwaliteit van leven. Tevens bleek ACT effectief in het verlagen van de pijn intensiteit, alsook pijn gerelateerde angst en stemmingsklachten.
Een interessante bevinding was dat de langere ACT-behandeltrajecten groter effect leken te sorteren dan de kortere ACT-trajecten. Een andere interessante bevinding was dat de face-to-face interventies even effectief bleken dan het online aanbieden van ACT(!). Dit is hele relevante informatie, om mee te nemen in verdere ontwikkeling van ACT-interventies voor deze doelgroep (en waarschijnlijk ook relevant bij andere doelgroepen).
In deze meta-analyse van Ma en collega’s (2023) werd geconcludeerd dat ACT een effectieve interventie is bij Chronische Pijn, waarbij deze even effectief bleek te zijn als CGT (en effectiever dan de andere actieve controle-interventies: o.a. toegepaste relaxatie en zelfexpressie). Deze zeer recent verschenen meta-analyse onderstreept opnieuw de meerwaarde van ACT bij Chronische Pijn.
Bron: Ma TW, Yuen AS, Yang Z. The Efficacy of Acceptance and Commitment Therapy for Chronic Pain: A Systematic Review and Meta-analysis. Clin J Pain. 2023 Mar 1;39(3):147-157. doi: 10.1097/AJP.0000000000001096. PMID: 36827194. Klik HIER voor de samenvatting van het originele artikel.
N.B. Dit artikel is onderdeel van de serie ACT & Onderzoek. Met deze serie willen wij graag wetenschappelijk onderzoek naar de inzetbaarheid van ACT op een toegankelijk manier beschikbaar maken voor de klinische praktijk.