Acceptance and Commitment Therapy (ACT), is een vorm van gedragstherapie. Om optimaal met ACT te kunnen werken, is een basiskennis van de gedragstherapie en de Relational Frame Theory (RFT, de onderliggende theorie van ACT) van meerwaarde. In onderstaande korte video komen in twee minuten te belangrijkste gedragstherapeutische principes aan bod en wordt er op een toegankelijke manier RFT geïntroduceerd.

Graag geven we een een aantal concrete voorbeelden hoe de gedragstherapeutische basisprincipes ook belangrijke principes zijn bij ACT. Te beginnen met de functie-analyse (ABC-analyse). Deze wordt bijvoorbeeld al gebruikt bij de start van de ACT-behandeling: tijdens de ACT-casusconceptualisatie. En als je nader inzoomt op het ACT-proces Creatieve Hopeloosheid, herken je wellicht ook deze zelfde functie-analyse; nu gericht op de emotionele-coping.

Een basisbegrip van de RFT zorgt ervoor dat je begrijpt waarom er bij ACT o.a. gewerkt wordt met Acceptatie en Defusie: Experientiele Vermijding (vermijding van negatieve emoties) en Fusie (samenvallen met het denken) zijn beiden natuurlijke uitkomsten van ons talige leersysteem. Goed begrip van de onderliggende mechanismen, maakt dat ACT niet wordt ingezet als verzameling van oefening en metaforen (trucje), maar dat je oog blijft houden voor het beïnvloeden van de verschillende ACT-processen (in de meer flexibele richting).

Mocht je je graag op een toegankelijke manier verder willen verdiepen in de conditioneringsprincipes, dan raad ik je aan DEZE video te bekijken. Voor een uitgebreide verdere verdieping in de Gedragstherapie, is Inleiding to de Gedragstherapie een toegankelijk en up-to-date handboek. Mocht je je graag laagdrempelig verder willen verdiepen in RFT, heb ik hier een kijk tip voor je: de RFT-video van ACT-Aunty. Wil je je uitgebreid verdiepen in RFT? Dan is de gratis eLearning van Foxy Learning aan te raden. Deze is HIER te vinden.