Door: Frederiek Fortuin, docent ACT in Actie.

Wanneer je werkt met mensen die te maken hebben of hebben gehad met kanker (of hun naasten) dan is ACT een mooie therapievorm om mee te werken, die ook nog eens wetenschappelijke onderbouwing heeft. Wanneer mensen te maken krijgen met kanker, wordt er een groot beroep gedaan op veerkracht. Door de ziekte zijn er veranderingen op lichamelijk vlak, psychisch vlak én op sociaal vlak. Juist deze combinatie brengt mensen vaak (begrijpelijk) uit evenwicht. Ook heeft de fase van de ziekte hier een invloed op.

De begeleiding van mensen met kanker bestaat voor een belangrijk deel uit educatie, met als het normaliseren van menselijke reacties op een moeilijke situatie. Daarnaast zijn de tools die we vanuit ACT kennen erg toepasbaar. Hierbij kun je denken aan angst voor terugkeer (of verergering) van de ziekte bij de patiënt of een naaste. Ook bij vermoeidheid en grenshantering kan bijv. defusie en het flexibeler toepassen van regels helpend zijn om het activiteitenpatroon meer in balans te brengen. Het onderdeel ‘acceptatie’ en zelfcompassie heeft ook een grote rol in de begeleiding Regelmatig is het zo dat waarden kunnen veranderen of veranderen in de mate van hoe belangrijk ze zijn, ook dit is een onderdeel waarbij ACT helpend is.

Bij het werken met ACT bij mensen die kanker hebben of hebben gehad, wordt regelmatig flexibel gewerkt vs. het gestructureerd toepassen van ACT, dit omdat de situatie (context van de ziekte) dit vraagt. Dit speelt met name in de acute fase of wanneer de situatie regelmatig verandert.

P.S. Vanaf heden is er op ACTFLIX nu ook een masterclass beschikbaar over dit thema, waarbij Frederiek zal stilstaan bij: de wetenschappelijke onderbouwing van de toepassing van ACT bij Oncologie, klachtenontwikkeling & draagkracht, ziekte-fasen & rol van ACT, psychoeducatie, angst voor recidief, vermoeidheid en tenslotte jouw rol als hulpverlener.