Wekelijks proberen wij relevant ACT-nieuws met jullie te delen, ter leering ende vermaak. Al een tijdje stond op de planning om ook een blog te wijden aan de inspirerende ACT-blogs van ACT-collega Jacqueline A-tjak (een soort metablog). Waarom wij hebben besloten hier deze week een bericht over te schrijven? Afgelopen week was namelijk een bijzondere week voor Jacqueline, ze heeft woensdag 8 april om 12.00 aan de Universiteit van Amsterdam succesvol haar proefschrift “Unraveling The Black Dog – How can we improve treatment for depression and can Acceptance and Commitment Therapy contribute to the improvement” verdedigd (voor de geïnteresseerde is hier haar proefschrift in te zien). Het bijzondere van deze verdediging was dat deze ivm het coronavirus via Zoom heeft plaatsgevonden; een extra prestatie ! Naast klinisch psycholoog, peer reviewed ACT-trainer en ACBS-fellow mag Jacqueline zich nu ook Doctor noemen!

De titel van dit mooie proefschrift is een knipoog naar het filmpje van de WHO over depressie (waarbij de Black-Dog hier als metafoor wordt gebruikt voor de depressie)

Zoals gezegd, willen we jullie ook attenderen op haar inspirerende ACT-blogs; het is al een dermate grote verzameling geworden (17 stuks!) dat je eigenlijk al kunt spreken van een mini verdiepingscursus ACT. In deze uitgebreide blogs gaat Jacqueline in op verschillende ACT-thema’s en werkt deze prettig leesbaar en helder uit. Onderstaand volgen de blogs:
Misverstanden over creatieve hopeloosheid
Van casusconceptualisatie tot behandelplan
Erbij horen of verbinding maken
Zes processen – een proces
Omgaan met gedachten
What’s in a name? Creatieve Hulpeloosheid of Hopeloosheid?
Het verleden bestaat niet, maar is wel belangrijk
Verantwoordelijk zijn of verantwoordelijkheid nemen?
ACT en het multidisciplinaire team
ACT vóórdoen, ACT vóórleven
Fouten maken
Gewoonten veranderen
Goede voornemens
Lijden aan een stoornis of het leven leven?
Wat is de meerwaarde van ACT als je al CGT doet?
Zweven of sturen?
Het is niet moeilijk om goede voornemens te hebben

Kijk regelmatig op haar blog-pagina voor nieuwe ACT-blogs van Dr. Jacqueline!