Zoals bij vrijwel elke vorm van psychotherapie vindt er bij Acceptance and Commitment Therapy (ACT) ook een stukje psychoeducatie plaats. Over het menselijk functioneren (o.a. neiging tot vermijden van negatieve emoties – welke voortkomt uit ons evolutionair beschermingssysteem), alsook over de verschillende ACT-vaardigheden. De metaforen die we gebruiken in ACT zou je ook kunnen zien als een vorm van ervaringsgerichte psychoeducatie.
Er zijn verschillende gratis video’s beschikbaar op YouTube die je kunt inzetten ter ondersteuning van deze psychoeducatie bij ACT. Vanuit ACT in Actie hebben wij deze gebundeld in een aparte YouTube playlist – ACT in de Praktijk. Deze lijst bevat 57 (!) gratis video’s die de verschillende ACT-onderdelen belichten. Ook staan er verschillende ACT-metaforen visueel uitgewerkt. Er zijn video’s van o.a. ACT-expert Russ Harris, ACT-aunty & The School of Life te vinden (tevens is er introductie video van eigen hand beschikbaar: Wat is ACT?). Een nieuwe aanwinst zijn de Nederlandstalige video’s van Studio Me (Mylène Blaas, Psycholoog & Illustrator).
Deze video’s kunnen van toegevoegde waarde zijn tijdens een behandeltraject, door deze samen met je cliënt te bekijken in de sessie. Zelf ben ik er voorstander van om mijn cliënten soms een filmpje als huiswerk mee te geven – met als functie herhaling van de informatie die aan bod is gekomen tijdens sessie. Uit onderzoek is namelijk gebleken, dat er zo weinig als 20% van de informatie uit een behandelsessie wordt onthouden door cliënten. Daarmee kan een filmpje net even dat stukje herhaling zijn wat jouw cliënt nodig heeft zodat de informatie beklijft.
Het is overigens geen MUST om gebruik te maken van video’s tijdens een behandelsessie. Het is een tool die je voorhanden hebt, waarbij het belangrijk is om de functie in het oog te houden – wat wil je hiermee bereiken en denk je dat dit aansluit bij jouw cliënt?
N.B. Hebben jullie zelf nog een leuke ACT-gerelateerde video die nog niet in deze lijst staat? Tips zijn altijd welkom, deze mogen worden gemaild naar info@actinactie.nl