Vandaag volgt het derde deel uit de reeks van vijf van onze “veelgestelde vragen” blog-reeks. We zullen in dit blog stilstaan bij de twee meestgestelde vragen over Defusie, Zelf als Context & Hier en Nu.
Blog 1: Theoretische Achtergrond ACT
Blog 2: Creatieve Hopeloosheid & Acceptatie
Blog 3: Defusie, Zelf als Context & Hier en Nu
Blog 4: Waarden & Toegewijd Handelen
Blog 5: Psychologische Flexibiliteit & ACT-casusconceptualisatie
Defusie:
Vraag 1: De client blijft lasthouden van negatieve gedachten, doe ik iets fout? Of doet de client iets fout?
Ja, geloven in sprookjes. Negatieve gedachten zullen altijd blijven. Het is zelfs zo dat een gemiddeld persoon ongeveer 40.000 gedachten per dag heeft, waarvan er 70% negatief geladen is. Bij iemand met klachten ligt dit percentage nog hoger. Het is ook niet het streven naar afwezigheid van negatieve gedachten binnen Defusie. Defusie richt zich op het afstand nemen van eigen gedachten, waardoor deze minder sturend of belemmerend zullen zijn in het dagelijks leven.
Vraag 2: Waarom gaat defusie over afstand nemen van alle denken, niet alleen de negatieve gedachten?
Dit heeft te maken met het feit dat al ons denken een belemmerend effect kan hebben op ons dagelijks leven. Ook positieve gedachten kunnen sturend of beperkend werken. De uitdaging ligt erin om los van gedachten datgene te doen wat waardevol is.
Zelf als Context:
Vraag 1: Wat is het zelf als context nu precies, wat is dat observerende zelf?
Het observerende zelf kan vergeleken worden met jouw kern. Het stuk zelf dat er altijd is geweest en altijd zal blijven. Waar ook nooit iets aan zal veranderen. Het maakt je hele leven van alles mee, maar is dit niet. Het is overal bij aanwezig, zonder dat het erdoor beïnvloed wordt. Het is dat stuk in jou dat jij ik noemt.
Vraag 2: Ik vind dit wel heel complex en abstract, kan ik dit niet gewoon overslaan?
Het klopt dat het als een complex en abstract onderdeel ervaren kan worden, maak het echter niet complexer dan het is. Zorg ervoor dat je voor jezelf een duidelijk uitleg kunt geven rondom de drie onderdelen van het zelf, kort en bondig is voldoende. Het inzetten van diverse oefeningen om de verschillende onderdelen te ervaren is hierbij een zeer helpend aspect. Wanneer een ACT-behandeling gegeven wordt, is het van belang om alle onderdelen aan bod te laten komen.
Hier en Nu:
Vraag 1: Stel dat het hier en nu van iemand op dit moment helemaal niet prettig is, moet je daar dan wel aandacht op gaan richten?
Wanneer je bezig bent met een oefening vanuit het Hier-en-Nu wordt er vaak van te voren al bepaald wat de focus van aandacht zal gaan zijn. Je kunt hierbij denken aan gedachten, emoties, lichamelijke sensaties of een van de zintuigen. Het kan dan inderdaad voorkomen dat dat als onprettig wordt ervaren en dat is oké. Binnen het Hier-en-Nu wordt er gevraagd om stil te staan bij datgene dat er op dat moment is, zonder oordeel en zonder er iets meer te hoeven doen. Datgene wat op dat moment aandacht vraagt of datgene waar de focus van aandacht gelegd wordt. Stilstaan in het moment, oftewel het hier en nu. Wanneer men iets onprettigs tegenkomt geeft dit een mooie oefening om te ontdekken wat de automatische neiging is om hier controle over te krijgen. Zie het als oefenmoment om op een andere manier met het ongemak om te gaan, je hoeft er niet mee te doen.
Vraag 2: Mijn cliënt wil geen geleide oefeningen doen, zijn er andere manieren om toch te oefenen / werken met het hier en nu?
Zeker zijn er andere manieren om hiermee te werken. Je kunt hierbij denken aan dagelijks taken bewust uitvoeren. Een veel gekozen activiteit is het bewust tanden poetsen, maar je kunt ook denken aan eten, afwassen of douchen ed. Ook zou een geleide oefening met beweging een mogelijkheid kunnen zijn, zoals een loopmeditatie.
De eerste twee blogs gemist? Geen zorgen, deze zijn allemaal terug te lezen op de ACT in Actie nieuws pagina.