Blog door: Dr. Jennifer Reijnders, Assistant Professor Open Universiteit, Vakgroep Levenslooppsychologie.
Naarmate we ouder worden, ervaren we vaak meer uitdagingen op het gebied van fysieke en cognitieve gezondheid, het omgaan met verlieservaringen en zingevingsvraagstukken. Positief ouder worden draait om het behouden van welbevinden tijdens het ouder worden. Binnen de vakgroep Levenslooppsychologie van de Open Universiteit wordt onderzocht in hoeverre ACT hierbij kan helpen.
In de afgelopen jaren is een onderzoek uitgevoerd, waarbij deelnemers van 40 jaar en ouder gedurende 8 weken de eHealth-interventie ’Van Klacht naar Veerkracht’ hebben doorlopen. Eerdere resultaten, o.a. gepresenteerd tijdens de ACBS World conference 2023, toonden een goede haalbaarheid van de interventie (Verdoodt et al, 2023) en positieve effecten voor de gehele onderzoeksgroep van 40-75 jaar. De vraag is nu: hebben mensen in de midlife (40-59 jaar) meer baat bij een ACT-interventie dan mensen van oudere leeftijd (60-75 jaar) of andersom?
Tijdens de European Congres of Positive Psychology werden vorige week de resultaten met betrekking tot deze vraag gepresenteerd (klik HIER voor de poster). Hieruit blijkt dat er na het volgen van de interventie positieve verbeteringen zichtbaar zijn in verschillende gebieden voor de midlife groep. Dit betrof onder andere psychologische flexibiliteit, experiëntiële vermijding, psychologisch welbevinden en de drie psychologische basisbehoeften (autonomie, competentie en verbondenheid). Voor de oudere volwassenen was alleen psychologische flexibiliteit significant verbeterd.
Interessant is dat de 60-plussers bij aanvang van de interventie al relatief hoog scoren op bijna alle uitkomstmaten (behalve psychologisch welbevinden) vergeleken met deelnemers van middelbare leeftijd. Een mogelijke verklaring voor het ontbreken van significante effecten bij de secundaire uitkomstmaten (vermijding, welbevinden en basisbehoeften) in de oudere groep is het optreden van plafondeffecten, oftewel er is weinig ruimte voor verbetering.
Het zou interessant zijn om te onderzoeken hoe de verschillende onderdelen van psychologische flexibiliteit zich verhouden tot leeftijd. Is er in verschillende leeftijdsgroepen wellicht aandacht nodig voor specifieke ACT-processen? Dit zal in een vervolgstudie binnen de vakgroep verder worden onderzocht.
P.S. Meer informatie over de Klacht naar Veerkracht interventie is te vinden op de website van ACT in Actie. De eHealth-interventie is o.a. beschikbaar via Minddistrict, Embloom, Therapieland, Karify & ACT for You.