Met enige regelmaat krijgen wij de vraag van hulpverleners (alsook van cliënten) waar ze een ACT-therapeut in de regio kunnen vinden. Op de website van de ACT-vereniging (ACBS BeNe) staat een overzicht van ACT-hulpverleners in Nederland en België. Dit overzicht kun je vinden onder het kopje: Zoek een Therapeut*.

Op de overzichtspagina is ook een filterfunctie beschikbaar, zodat je snel een therapeut in de buurt vinden. Deze filterfunctie is te vinden via de knop: Filter leden op beroepsinfo. Je kunt dan filteren op beroep, op provincie (NL & BE), het aanbod aan cliënten (individuele begeleiding, groepsbegeleiding, relatietherapie, cursus / training – en of dat al dan niet online wordt aangeboden) en tenslotte kan er ook gericht worden gezocht naar hulpverleners die gespecialiseerde zijn in het behandelen van bepaalde problematieken (denk aan angst en stemmingsproblematiek).

Het is daarbij wel belangrijk te realiseren dat ACT-therapeut géén beschermde titel is. Daarom is het van belang om bij de therapeuten in het ledenoverzicht te kijken naar de gevolgde ACT-scholing, alsook het basisberoep van de betreffende behandelaar (Psycholoog, GZ-Psycholoog, Psychotherapeut, Klinisch Psycholoog, etc). Deze informatie is te vinden op de profielpagina van de betreffende therapeut.

Vergoedingen van de behandeltrajecten hangen ook af van het basisberoep van de professional en of ze werkzaam zijn voor een instelling of via een eigen praktijk. Via een eigen praktijk, is een BIG-registratie nodig voor een volledige vergoeding (soms wordt er een deel vergoed vanuit de aanvullende verzekeringen bij niet BIG-geregistreerde beroepen).

Ben jij zelf geschoold in ACT, maar sta jij nog niet vermeld als ACT-hulpverlener op de website van de ACBS BeNe? Waarschijnlijk komt dat, omdat je nog geen lid bent van de vereniging. Lid worden kan al vanaf 15,- euro. Naast vermelding als ACT-therapeut, krijg je toegang tot het ledendeel van de website (met gratis ACT-materiaal)! Ben je wel al lid van de ACBS BeNe, dan heb je waarschijnlijk nog geen nieuw persoonlijk profiel aangemaakt op deze nieuwe website. Doe dat dan alsnog snel!

Tenslotte handig om te weten, via dezelfde zoekfunctie kan er ook worden gezocht naar ACT-supervisoren! Dit kan door onder het kopje Zoek een Therapeut, te kiezen voor de eerste knop: filter op aanbod. Kies vervolgens voor supervisie.

* = Het overzicht zal komende periode nog verder worden uitgebreid, gezien er onlangs een nieuwe verenigingswebsite is gelanceerd waardoor alle leden weer een nieuwe profiel moeten aanmaken om vindbaar te zijn in de overzichtslijst.