Het toepassen van een behandelprotocol is een belangrijke werkwijze binnen de psychologische setting. Echter, we weten ook dat ‘one size fits all’ niet van toepassing is in de dagelijkse praktijk van psychotherapie. Dus hierin mag de therapeut op zoek naar een evenwicht, tussen de werkwijze van het protocol en wat de cliënt op dit moment in de therapie (en breder, ook in diens leven) voor gedrag laat zien en mogelijk nodig zou kunnen hebben voor gedragsverandering.

De therapeut staat voor de opgaaf om stil te staan bij welke technieken hij/zij wil inzetten, uit te zoeken wat de functie van het gedrag van de cliënt is en na te gaan wat de cliënt bij hem/haar oproept. Het is zeker geen sinecure om deze drie-eenheid zoveel als mogelijk in balans te houden.

Centraal bij de procesgerichte benadering staat de aandacht voor wat er in het hier in nu in therapie gebeurd (bij de cliënt en bij jezelf als therapeut). Vanuit de signalen in het hier en nu, kiest een therapeut ervoor om vanuit een specifiek ACT-proces te interveniëren. Deze flexibele manier van werken met ACT, maakt het ook mogelijk om tijdens de behandelsessie te switchen van ACT-proces, als uit de signalen in de sessie blijkt dat een ander ACT-proces aandacht behoeft. De vraag ‘wat zou nu voor deze cliënt kunnen werken?’; helpt om te kiezen voor een specifiek ACT-proces.

Onderstaand volgt een korte demonstratie (+/- 2 minuten) van deze procesgerichte aanpak door Dr. Sascha Rasquin (ACT in Actie docent en GZ-psycholoog).


P.S. Onlangs is er een nieuwe masterclass opgenomen voor ACTFLIX (onderdeel van de ACT in Actie – Academy); Aansluiten bij de Client: Process-Based werken met ACT. Sascha gaat tijdens deze masterclass dieper in op wat Process-Based werken volgens haar inhoudt. Eind vorig jaar heeft Sascha ook een informatief artikel over het procesgericht werken met ACT geschreven, welke HIER terug te lezen is.