Het einde van 2019 is in zicht, het nieuwe jaar staat alweer voor de deur. Een mooi moment om terug te blikken op 2019, alsook na te denken over hoe je 2020 in wil gaan.

Tijdens de kersttoespraak van Koning Willem Alexander staat hij stil bij het streven naar geluk: “Dat streven naar geluk is mooi, maar mag geen obsessie worden. Ook verdriet mag er zijn, twijfels en gevoelens van eenzaamheid mogen er zijn. Ook mislukkingen en tegenslagen horen bij het leven.” Een waarde(n)vol advies! En wat mooi dat deze visie op gezondheid steeds meer gemeengoed wordt (en niet alleen in de zojuist genoemde speech, onlangs werd er door drie vooraanstaande psychiaters in een uitverkocht operagebouw gesproken over de illusie van chronisch geluk)!

Zie onderstaand de volledige kerstspeech (met name 03:28 tot 04:20):

Dit waarde(n)volle advies past ook heel goed binnen het kader van de Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Het streven naar geluk, lijkt vaak uit te monden in een kruistocht tegen de negatieve gedachten en gevoelens. Alleen bij de succesvolle bestrijding van deze negatieve ervaringen kunnen we geluk ervaren, zo lijkt het. We hebben echter helaas maar bar weinig controle over deze gedachten en gevoelens en hierdoor wordt geluk iets wat vrijwel onhaalbaar lijkt. Daarom focussen we binnen ACT ook niet op geluk, maar op waarden, die dingen die echt belangrijk voor je zijn, die betekenis geven aan jouw leven.

Ik wil je nu dan ook niet vragen om stil te staan bij jouw geluksmomenten van 2019. Ook wil ik je niet vragen om je pijn in 2019 achter te laten (hoewel deze wens natuurlijk wel heel begrijpelijk is). Wel wil ik je graag uitnodigen om eens stil te staan bij de voor jou waardevolle / betekenisvolle momenten van 2019. Deze kunnen fijn zijn, terwijl er tegelijk ook pijn aanwezig kan zijn (en dat is nu het mooie van focussen op waarden in plaats van geluk). Tevens wil ik je vragen om eens voor jezelf na te gaan welke waarden je in 2020 meer aandacht wil gaan geven; hoe ga je ervoor zorgen dat je eind 2020 op een betekenisvol jaar kunt terugkijken?

Vanuit het hele ACT in Actie docententeam wensen wij jullie een hele fijne jaarwisseling en een Waarde(n)vol en ACTief 2020 toe!

N.B. Eerder is er al een blog geschreven over een alternatief voor geluk: Eudaimonia. Interesse? Klik dan hier voor de volledige blog.