Binnen Acceptance and Commitment Therapy (ACT) worden metaforen veelvuldig ingezet om abstracte begrippen op een begrijpelijke en laagdrempelige manier over te brengen. Daarbij gebruiken we ook regelmatig hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een stuiterbal om het effect van emotionele controle te kunnen demonstreren (hoe harder je deze weggooit, hoe harder deze terugkomt – analoog met het lange termijn effect van emotionele controlestrategieën).

Een metafoor die binnen ACT op diverse manieren wordt toegepast, is die van de twee zijden van dezelfde munt. Het leek ons waardevol om deze metafoor nog concreter en tastbaarder te maken, door daadwerkelijk een fysieke ACT-munt te ontwikkelen die kan worden gebruikt tijdens de sessie (en mogelijk kan worden meegegeven aan de cliënt). De ACT-munt bestaat uit twee zijden: op de ene zijde staat een gebroken hart afgebeeld (symbolisatie van pijn) en op de andere zijde staat een kompas afgebeeld (symbolisatie van waarden).

De fysieke metafoor van de ACT-munt kan op verschillende manieren worden gebruikt. Onderstaand hebben we twee werkvormen kort uitgewerkt, echter er zijn ook diverse andere toepassingen mogelijk (bijv. contact maken met pijn, zelfcompassie, etc). Voor beide werkvormen hebben we ook nog een uitgebreidere uitwerking beschikbaar gesteld als downloadbare PDF.

#1. De ACT-munt: Acceptance and Commitment
Acceptance and Commitment Therapy bestaat in wezen uit twee onderdelen: Acceptance and Commitment. Het Acceptance onderdeel gaat over jouw worsteling, over wat je NIET wil in je leven. Het Commitment deel gaat over jouw waarden, over wat je WEL wil in je leven. Beide aspecten zijn onlosmakelijk verbonden met het leven, iedereen heeft dingen die lastig zijn en iedereen heeft dingen die belangrijk zijn voor hem. De uitdaging is, hoe je niet verstrikt raakt in een worsteling met wat je niet wil in je leven – zodat er voldoende tijd en aandacht overblijft voor wat je wel wil in je leven. De ACT-munt kan daarbij helpen. Deze bestaat uit twee zijden: een kompas, als symbool voor de waardevolle richting voor jouw leven en een gebroken hart dat wordt ondersteund door een hand – als symbool voor jouw pijn.

Het advies is om de ACT-munt bij je te dragen, bijvoorbeeld in je broekzak, portemonnee, telefoonhoesje, of tas. Deze ACT-munt dient als fysieke reminder / cue en kan aanzetten tot een reflectiemoment. Zodra je naar deze munt kijkt, is de uitnodiging om jezelf af te vragen: handel ik nu op basis van mijn waarden of handel ik nu op basis van mijn pijn? Wil ik ergens naartoe (waarden) of wil ik ergens vanaf (pijn)? De ACT-munt kan ook waardevol zijn op een keuzemoment. Houd de munt even in je hand en vraag je af of de keuze die je wil gaan maken gebaseerd is op je pijn of op basis van je waarden?

Klik HIER voor een uitgebreide uitleg.

#2. De ACT-munt: Pijn & Lijden
Wist je dat Pijn en Waarden twee kanten zijn van dezelfde munt? Als iets (psychologisch) pijn doet, heeft het vaak ook betekenis voor je. Dit geldt ook andersom; als iets waardenvol voor je is en deze waarde is momenteel te weinig aanwezig in je leven, doet dit pijn (waar je om geeft, kan je ook raken).

Graag wil ik je nu uitnodigen om de twee zijden van jouw eigen ACT-munt te gaan onderzoeken. Daarbij willen we je graag twee vragen voorleggen:
– Waar heb jij last van? Waar worstel jij mee? Schrijf dit op de Pijn-zijde van jouw ACT-munt.
– Welke informatie geeft deze pijn, over wat jij écht belangrijk vindt in het leven? Schrijf dit op de Waarden-zijde van jouw ACT-munt.
We hopen dat deze oefening je helpt, om de pijn niet alleen te beschouwen als iets wat moet worden vermeden en opgelost (wat je NIET wil in je leven); maar dat deze pijn ook waardevolle informatie kan geven over wat belangrijk voor je is (wat je WEL wil in je leven).

Klik HIER voor een uitgebreide uitleg.

Zoals eerder aangegeven in dit blog, kan het gebruik van een fysiek object helpen met het meer concreet / praktisch maken van een voorbeeld in de therapiekamer (zoals eerdergenoemde stuiterbal). Het vervolgens meegeven van dit fysieke object aan de cliënt (in dit geval de ACT-munt) is ook zeker van meerwaarde. De ACT-munt kan fungeren als reminder van hetgeen is besproken in de sessie of als cue om thuis zelf ergens mee te oefenen. Tevens kan de ACT-munt fungeren als transitional object; het kan cliënten helpen om de verbinding vast te houden met de therapie / therapeut buiten de sessie om.

Naast het delen van twee uitgewerkte werkvormen met de ACT-munt, verloten we ook graag tien handgemaakte ACT-munten onder de lezers van dit blog (zullen per post worden toegestuurd). Klik HIER om deel te nemen aan de loting! Heb je zelf nog ideeën voor andere werkvormen met de ACT-munt? Mail deze dan naar info@actinactie.nl!

P.S. De ACT-munt van ACT in Actie is gemaakt van biobased plastic (gemaakt van biomassa) en is volledig biologisch afbreekbaar. De munt wordt gemaakt met een 3D-printer door ACT in Actie oprichter Tim Batink, thuis in het Limburgse Heuvelland. Gezien dit dus geen industriële productie betreft, maar handwerk heeft iedere munt zijn eigen kleine imperfecties – symbolisch voor het mens zijn; ieder heeft zo zijn eigen imperfecties. En daarmee is iedere munt ook uniek!

P.S.2. Je kunt zelf je eigen ACT-munt maken met een stukje karton. Knip een rondje van 40 mm uit een stukje karton. Print vervolgens één van bovenstaande oefeningen uit, hier staat namelijk een afbeelding op correcte schaal van zowel de voor- als achterzijde van de ACT-munt. Knip de twee zijden van de munt uit en plak ze op de uitgeknipte kartonnen munt. Je kunt deze munt nog verder personaliseren, door op de zijde van het hart met één kernwoord jouw pijn te beschrijven – en door op de zijde van het kompas met één kernwoord jouw belangrijkste waarde te schrijven. Et voilà, jouw eigen gepersonaliseerde ACT-munt!

P.S.3. Wist je dat de ACT-munt toevallig dezelfde grootte heeft als de Flippo – een grote rage uit de jaren ’90? Ik heb zelfs mijn kinderen nog even laten zien hoe we vroeger flippoden (als dat een bestaand werkwoord is…), het blijkt dat de ACT-munten ook prima fungeren als Flippo’s!