Binnen de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) wordt er veel gebruik gemaakt van metaforen. Metaforen kunnen een krachtig hulpmiddel zijn bij het uitleggen van de verschillende ACT-onderdelen. Er zijn legio metaforen beschikbaar, waarbij er zelfs een aantal metaforen klassiekers zijn geworden – zoals bijvoorbeeld de Touwtrekmetafoor. Het is echter niet zo dat je bij een ACT-behandeling gebonden bent aan vastomlijnde set van metaforen. Je kunt ook zelf creatief aan de slag met het ontwikkelen van een ACT-metafoor (waarbij het wel belangrijk is na te gaan of de metafoor ACT-consistent is).

Onlangs heeft Dr. Marjan Nijkamp, collega aan de Open Universiteit een nieuwe metafoor voor Defusie bedacht: Gedachten als Kauwgom. Ze heeft zelfs een bijpassende illustratie gemaakt. En hoe gaaf, dat ze geheel in de geest van de ACT-community deze metafoor GRATIS ter beschikking wil stellen. Onderstaand is de metafoor te downloaden (klik op de afbeelding), deze is vrij om te gebruiken!

N.B. Onlangs schreef ik een blog over het gebruik van metaforen binnen ACT. Deze is hier terug te lezen (inclusief een gratis download met 8 geïllustreerde ACT-metaforen).