Binnen de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) wordt er veel gebruik gemaakt van metaforen. Metaforen kunnen een krachtig hulpmiddel zijn bij het uitleggen van de verschillende ACT-onderdelen; het helpt met het concreet maken van soms wat abstracte onderwerpen. Daarbij fungeren metaforen voor de cliënten vaak ook als kapstok voor de therapie* (bijvoorbeeld bij defusie: o ja, achter de waterval gaan staan zodat je niet zo wordt meegesleurd door je gedachten). Tenslotte hebben metaforen ook een meer psychologische functie: het kan cliënten helpen hun perspectief te verbreden. Metaforen zijn immers vaak impliciete vergelijkingen met eigen worstelingen / onwerkbare mechanismes. Cliënten hier direct mee confronteren leidt vaak tot weerstand (bijvoorbeeld: je moet je chronische pijn gewoon accepteren…), echter middels een metafoor kunnen cliënten zelf deze onwerkbaarheid in hun eigen gedrag ontdekken.

* Collega Camille Starmans heeft heel interessant kwalitatief onderzoek gedaan bij oud-cliënten die een ACT-behandeling hadden gevolgd. Ze heeft bij twintigtal deelnemers interviews afgenomen, waarbij één van de belangrijke vragen was – wat nu het meest was bij gebleven van de ACT-behandeling. Drie keer raden… Yup, de metaforen! Dus het is ECHT raadzaam om gebruik te maken van metaforen.

Er zijn ondertussen heel wat klassieke ACT-metaforen beschikbaar, zoals “Touwtrekken met het Monster“, “Het Kompas” en “De Buschauffeur“. Onlangs hebben wij ACT-illustrated ontwikkeld: acht ACT-kaarten waarbij elk ACT-proces wordt geïllustreerd aan de hand van een geïllustreerde metafoor waarbij aan de achterkant van de kaart een korte beschrijving staat van deze metafoor. Graag stellen wij deze Gratis als download te beschikking voor iedereen (zie onderstaand, klik op de afbeelding om de PDF te downloaden). Door deze download dubbelzijdig te printen, kun je vervolgens je eigen ACT-kaarten maken door deze uit te knippen op de stippellijn. Deze ACT-kaarten kun je gebruiken tijdens je ACT-sessies, alsook aan je cliënten meegeven als cue / reminder.


Graag verwijzen wij hier ook nog even naar The Big Book of ACT-Metaphors, voor een mooi overzicht van bruikbare ACT-metaforen. Ook verwijs ik geheel objectief (ik ben zelf een van de auteurs dus… 😉 ) nog naar Time to ACT! – als naslagwerk voor legio van ACT-metaforen. Het is overigens niet zo, dat je bij een ACT-behandeling gebonden bent aan vastomlijnde set van metaforen. Het is ook mogelijk om samen met de cliënt on the spot gepersonaliseerde metaforen te bedenken (persoonlijk voorbeeld: gedachten als squashsballen, soms eentje laten lopen omdat deze niet de moeite is). Dit vergt echter wel enige ervaring met het werken met de verschillende ACT-processen.

N.B. Ter ere van het 10 jarig bestaan van ACT in Actie – Cursus & Opleiding hebben we een drietal digitale goodies ontwikkeld die we Gratis beschikbaar stellen. ACT-illustrated is de derde digitale goodie. De eerste goodie betreft de ACT-overzichtsposter, de tweede digitale goodie betrof het nieuwe scoreformulier voor de Flexibiliteits Index Test (FIT-60).