Wat maakt mensen nou écht gelukkig? Leven in weelde en overdadige luxe? Klinkt misschien aantrekkelijk maar nee, de meeste mensen worden niet gelukkig van enorme materiële overdaad, maar wel van gezond zijn en lekker slapen.

Ik ben pas echt gelukkig als…
“Ik ben pas echt gelukkig als ik weer goed slaap. Daar heb ik echt alles voor over.” Als slaapcoach hoor ik dit natuurlijk vaak. En begrijpelijk als iemand al jaren worstelt met slaapproblemen. Je cliënt is moe, gefrustreerd en durft misschien niet meer te hopen op een oplossing voor het slaapprobleem. Alle goedbedoelde tips van vrienden, bekenden, geraadpleegde hulpverleners en internet helpen soms wel, maar dan ineens weer niet. Slapen wordt een doel op zich.

Geen levensdoel
Het is zonde als slapen het belangrijkste levensdoel wordt. Slaap is een juist een míddel om energie op te doen, zodat iemand het leven kan leven waar-ie blij en tevreden van wordt. Als alles om slaap draait, heeft je cliënt waarschijnlijk geen aandacht en energie meer voor andere dingen in het leven die belangrijk zijn. Bijvoorbeeld nooit meer ’s avonds iets gezelligs afspreken door vermoeidheid of angst om niet te kunnen slapen.

Drie stappen
Onder andere met deze 3 stappen help je je cliënt om meer naar z’n waarden te leven. Én hoe dat helpt bij het oplossen van het slaapprobleem.

Stap 1: De Eigenlijk-oefening (geïnspireerd op Time to Act, G. Jansen en T. Batink)
Zoek eens een antwoord voor jezelf op deze vraag: Stel je eens voor dat je weer goed slaapt. Je slaapprobleem is opgelost. Je bruist van energie. Wat zou je dan willen doen? Maak jouw ‘eigenlijk-lijst’. Als er geen obstakels zouden zijn, dan zou ik eigenlijk meer… Bijvoorbeeld meer willen sporten, minder willen werken, op reis willen gaan, willen schilderen, meer in de natuur willen doorbrengen, meer aandacht besteden aan mijn vrienden, fietsend naar mijn werk gaan, mijn huis anders inrichten, etc. Noteer wat er bij opborrelt. Elk onderwerp op een nieuwe regel.

Stap 2: Doen
Kies er vervolgens één uit waar je wat mee wil doen. Bedenk één actie die je meteen kunt uitvoeren om dichter bij dat doel te komen. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor meer tijd besteden aan vrienden? Bel dan meteen een vriend of vriendin op om een afspraak te maken voor een gezellige bijklets. Kijk, die staat!

Lees je dit en denk je nu meteen Ja, maar? Troost je. Je bent niet de enige. Geef bij elke Ja, maar? als antwoord Nou en? En ga door met je actie. Ga ervaren wat je eigenlijk zo graag zou willen, ook al voel je angst, omdat je misschien te moe bent, niet slaapt, of wat dan ook. Kies voor waardevol leven in plaats van toegeven aan angst. Alleen dán kun je door naar stap 3.

Stap 3: Ervaar het effect
Heb je het gedaan? Afgesproken met een vriend, een boek over je reisbestemming gelezen, een gesprek met je leidinggevende gehad, buiten gewandeld, een nieuwe lamp opgehangen? En hoe voelt het? Sta hier eens bewust bij stil. Voel wat dit met je doet. Voel wat leven zoals jij dat wil met je doet!

De cirkel is rond
Tijd besteden aan iets wat je cliënt blij maakt of wat-ie belangrijk vindt, geeft een goed gevoel. Hij kijkt tevreden terug op de dag waardoor ontspanning optreedt. En dat brengt iemand dichter bij slaap voor de nacht die volgt. Het geeft vertrouwen om de dag erna weer iets te doen dat waardevol is. Kortom, investeren in waarden helpt bij beter slapen. En een goede nachtrust zorgt voor een energieke dag, op naar nog een waardevolle actie. En zo is de cirkel rond!

Meer weten?
Over slapen als proces en over hoe ACT kan helpen bij verbeteren van de slaap is natuurlijk nog veel meer te zeggen en te leren. In de volgende podcast van een klein half uur vertelt ACT in Actie-docent Aline Kruit aan interviewer Merijn van de Laar waarom ACT zo goed werkt bij het oplossen van slaapproblemen en wat voor haarzelf van waarde is. Deze is HIER te beluisteren via Spotify.

Verder verdiepen?
Als je zelf je cliënten wilt helpen bij het verbeteren van hun slaap: er zijn nog een paar plaatsen vrij bij de specialisatiecursus ACT & Slapeloosheid die start op 24 maart in Den Bosch. Interesse? Kijk HIER voor meer informatie.