Gastblog door Ard van Oosten, Psychiater & Docent ACT in Actie.

We kunnen allemaal verstrikt raken in niet-helpende gedachten, emoties, herinneringen en verlangens. Hierdoor kunnen we reageren op manieren die schadelijk zijn voor ons welzijn. Dit heeft invloed op elk gebied van ons leven en op onze prestaties op het werk.

Hoe blijf je fris en fruitig in een wereld vol verandering en onzekerheid?
Ik (Ard) ben heel lang op zoek geweest naar hoe ik fris en fruitig kan blijven in een wereld waarin we geconfronteerd worden met hoge verwachtingen, eisen, werkdruk, administratieve lasten en schaarste van personeel. Een wereld waarin veel collega’s met psychische problemen uitvallen en waarbij er behoefte is aan het bouwen aan persoonlijke veerkracht. Ik zocht naar een wetenschappelijk onderbouwde methode waarmee je medewerkers kan ondersteunen bij herstel en bij het bouwen aan psychologische flexibiliteit. Ik vond het antwoord in Acceptance and Commitment Therapie (ACT).

De (meer)waarde van ACT
ACT biedt een manier om meer aanwezig te zijn in het hier en nu, in plaats van te piekeren over wat was, of ons zorgen te maken over wat gaat komen. Het helpt om afstand te nemen van de niet-helpende inhoud die onze geest kan genereren, het biedt ons zicht op onze persoonlijke waarden en biedt ruimte voor alternatieve reacties op uitdagende situaties. Met ACT kunnen we ons verder ontwikkelen in de richting van de persoon die we voor onszelf en anderen willen zijn.

Wat betekent ACT op de werkvloer?
Door met ACT op de werkvloer aan de slag te gaan leren deelnemers hoe ze vaardiger kunnen omgaan met moeilijke gedachten en gevoelens. Ze krijgen meer zicht op wat voor hen van betekenis is, zowel op het werk als in hun persoonlijke leven, samen met vaardigheden die hen in staat stellen om meer in lijn met deze persoonlijke waarden te handelen. De ontwikkeling van ACT-vaardigheden in ‘psychologische flexibiliteit’ helpt mensen om beter toegerust te zijn om de invloed van moeilijke gedachten en gevoelens op welzijn, gedrag en prestaties te verminderen. Om werkgerelateerde zorgen los te laten, en minder te piekeren. Om meer aandacht te hebben voor wat we belangrijk vinden in ons gedrag. En om persoonlijke veerkracht op te bouwen en prestaties te bevorderen.

Resultaten van ACT-programma’s op de werkplek
Onderzoeken tonen aan dat ACT-gebaseerde interventies de psychologische gezondheid verbeteren. Psychologische gezondheid is de belangrijkste voorspeller van ziekteverzuim, verloop en productiviteit. Werkplekinterventies op basis van ACT laten verbetering van zowel het psychologisch welzijn als de psychologische flexibiliteit zien. Uit werkplekonderzoek naar de bijdragen van psychologisch welzijn, werktevredenheid en negatieve -, en positieve emoties op verloop en werkprestaties blijkt dat psychologisch welzijn de meest krachtige en betrouwbare voorspeller is van prestaties, verloop en aanwezigheid. Dit onderzoek heeft ook aangetoond dat werktevredenheid alleen samenhangt met betere prestaties, wanneer het psychologisch welzijn hoog is. Zolang dit psychologisch welzijn hoog was, waren zelfs degenen die ontevreden waren met hun baan niet geneigd de organisatie te verlaten. Van ACT-programma’s in groepsverband is verder vastgesteld dat ze herstel bevorderen bij werknemers met stress (Unruh et al, 2022).

ACT heeft mijn leven ingrijpend veranderd. Ik ben gestopt met vechten tegen de dingen die ik niet kan veranderen en heb geleerd te accepteren wat het leven mij biedt. Verder lukt het me steeds beter om me ook met moeilijke gedachten en gevoelens te blijven richten op wat voor mij en mijn werk van waarde is. Ik kijk er naar uit om in de komende jaren zoveel mogelijk collega’s in de zorg met ‘ACT at Work‘ bij te staan in herstel en het bouwen aan hun persoonlijke veerkracht.

Bron: Unruh, I, Neubert, M., Wilhelm, M., & Euteneuer, F. (2022). Acceptance and Commitment Therapy in the Workplace: A meta-analytic examination of randomized controlled trials. Journal of Contexutal Behavioral Science, 26, 114-124. Klik HIER om het abstract van het artikel te lezen.

N.B. Mocht je je verder willen verdiepen in de toepassing van ACT op de werkvloer, dan kunnen we het boek van Flaxman en collega’s: The Mindful and Effective Employee: An Acceptance and Commitment Therapy Training Manual for Improving Well-Being and Performance (2013) – van harte aanbevelen.